Anbefaling

Elin Evensen

Anbefales! Hadde besøk av Monica i dag for ekvipasjerådgivning med min 3 årige unge fjordhest, der vi ble møtt der vi var, på det nivået vi var og fikk mye som var nyttig for oss å øve på. Hun var flink til å sette spikeren på hodet der vi hadde problemer og forklarte på en god måte hvordan jeg skulle løse problemene. Maken til oppfinnsom hesteperson har jeg ikke vært borti, og unghesten som kjedet seg på boks i det siste har fått mye nytt i boksen sin å styre med. Min gamle hest satte også stor pris på massasjen, noe han viste tydelig under og etter :) Tusen takk! :)

 

Spørsmål om å ha hesten sin barfot, om barfottrim og barfothester.

(Hvis du har et spørsmål så send meg gjerne en melding eller kommenter nederst på siden!)

 

Hvorfor skal jeg bruke en professjonell barfottrimmer med utdannelse? Er det ikke bedre å bruke en hovslager som kan tingene sine?


En barfottrimmer som har gått en hel og full utdannelse har lært svært mye av det en vanlig hovslager gjør. Det viktigste en hovslager gjør er ikke å sette på selve skoen- men å trimme høvene.

En barfottrimmer som har gått en utdannelse har gått minst ett år og lært svært mye om hestens anatomi, bein og balansering av høvene.

Det er ekstremt viktig å balansere høvene riktig. Hovveggen skal ikke bare bli kortere, men den skal være like lang på alle høvene og være lik over hele hoven. Hoven skal balanseres ut i fra både x, y og z synsvinkel. Det vil si i fra tre forskjellige retninger som skal passe sammen. Dette er forfra-bakfra, ovenfra-undenfra, fra innsiden-og utsiden. Alt skal stemme overens også med hestens beinstilling høyere opp enn hoven.

En barfotrimmer som har tatt utdannelsen ved en god skole har vært med på disekering av døde hestebein. Dette gjør at barfottrimmeren vet nøyaktig hvor langt han/hun kan skjære på de forskjellige områdene av hoven. Vi har sett hvor tykk strålen er, hvor langt hovveggen går og hvor mye såler en hest har. Hester er så klart ikke like og dette lærer man masse om. Vi har sett mange forskjellige individer og lært masse om hvordan vi kan bedømme hvor vi kan skjære eller ikke.

En utdannet barfottrimmer vet masse om sykdommer i beina til hesten og i høvene. Han/hun kan behandle white line diease (Sopp-bakterie angrep ofte kalt sur stråle), hovsprekker, sebrastriper, og mange andre ting. En barfottrimmer med god utdannelse vet når han eller hun kan hjelpe hesten og når en veterinær må til. Han/hun vet mye om sykdommer som f.eks forfangenhet og andre sykdommer som rammer særlig beina. Han/Hun vet hvor raskt man kan reparere dårlige høver og i hvilke tilfeller man ikke kan rette på. Hvis for eksempel en beinstilling ikke kan rettes på vet barfottrimmeren hvordan man kan gjøre det best mulig for hesten.

Jeg anbefaler alle som har hest uten sko å bruke en profesjonell barfottrimmer som har gått en hel utdannelse og ikke bare et hurtigkurs i å trimme en frisk hov. Det fins utallige ting som må tas hensyn til. Og når det er sagt så må jeg også nevne at barfotrimmeren så klart kan gjøre feil også :)

 

 

 

Hva er forskjellen på en hovslager og en barfottrimmer?

I prinsippet bør forskjellen være at de gjør den samme jobben, men når barfottrimmeren er ferdig setter hovslageren på en sko. I virkeligheten er det ikke så enkelt fordi det fins flere metoder å verke høver etter.

Jeg verker høver etter Dan Guerreras metode som tilsvarer det en hovslager vil gjøre. Jeg verker etter en forsiktig metode der vi heller bruker flere trimmer på å gjøre store overganger og der vi er flinke til å behandle sykdommer og problemer i høvene (i mange tilfeller i samråd med veterinær, men  noen enkle ting kan vi behandle selv som white line disease (bakterie- og soppinfeksjon) og hovsprekker.

Jeg mener at det ikke er riktig at en hest skal være sårbeint etter en trim. Selv om det kan forekomme etterstreber jeg å ikke komme opp i den situasjonen igjen. Noen ganger kan en hest bli sår på grunn av fjerning av dårlig materiale fra hoven, men i de aller fleste tilfeller er det ikke nødvendig.

Min måte å verke på er forsiktig og jobber utifra at hesten skal ha best mulig balanserte høver med mest mulig beskyttelse.

Dan Guerrera pleier å si: "Det viktigste er ikke hva du tar av men hva du lar være igjen".


Bør jeg bruke en vanlig hovslager hvis hesten skal ha sko senere?


Det skal ikke behøve å være noen grunn til det. Du kan når som helst sette på sko.

Det kan være at en barfottrimmer tar av en del for å behandle infisert vev i hoven og da kan det være vanskelig å sette en sko på før hovveggen er fult utvokst. Da får en spørre seg selv om det kan være verdt å vente litt med skoene for å få ordnet problemet.

 

Hvor ofte bør jeg verke høvene på hesten min?


Det finnes ikke noe fullt fasitsvar på dette. Noen hester sliter mer enn andre og noen hester sliter mer jevnt enn andre. Du gjør ikke noe galt hvis du verker hesten din hver 4.-5. uke i hvertfall.

Det finnes hester som klarer seg fint med verking hver 6.-8.uke, men generelt sett vil jeg si at det lønner seg å trimme hesten litt oftere når den går barfot fordi den ikke har skoen til å beskytte seg.

Er det billigere å ha hesten barfot?

Noen ønsker nok å ha hesten barfot fordi de vil spare penger. Dette er ikke å anbefale. Joda, du kan nok spare penger hvis du har en hest med veldig god hovkvalitet som ikke trenger boots og som brukes lite når det f.eks er glatt, men de fleste må likevel investere litt for å få en barfothest til å fungere. Man kan gjerne ha boots, særlig hvis hesten lett blir sårbeint eller det er glatt, kanskje man trenger å gjøre noe med underlaget i inngjerdningen sin, man bør ha barfotttrimmer ofte og det kan være man trenger noen produkter som f.eks desinfeksjonsmiddel osv.

Jeg som har tre hester (før fire) har spart litt på det  (også før jeg ble hovtrimmer selv) fordi jeg kan bruke samme boots på flere hester og to av dem trenger nesten aldri å gå med boots. Det er likevel ikke lurt å velge barfot for å spare penger da man lett kan ødelegge for hesten om det ikke blir riktig tilrettelagt for dem. Se gjerne hva som er skrevet om hvordan barfothester bør ha det.

Kan jeg gi hesten barfottrim selv?


Dette avhenger så klart av hva du kan. Mange hesteeiere tar seg et helgekurs og det kan være supert å vite litt om dette. Jeg anbefaler hesteeiere å ta kurs i barfottrimming slik at de kanskje kan raspe litt mellom hovtrimmene. Men det er viktig å få en profesjonell barfottrimmer til å se over hesten sin nokså ofte med tanke på riktig balansering og behandling av problemer i hoven.

 

Fins det utdannelse til barfottrimmer i Norge?


Ja. Jeg kjenner til to skoler i Norge. Dan Guerreras School of Barehoof Strategy og Strasser sin skole. Såvidt jeg vet søker Dan Guerrera om å få sin skole offentlig godkjent men prosessen tar flere år.

 

 Skal alle høvene være like?

Ikke alltid.  Det er for det første forskjell på frem- og bakhøveri både fasong og størrelse. Når man trimmer verker man ikke nødvendigvis for å få alle høvene like, men for at hver fot er balansert best mulig i forhold til akkurat den hestens beinstilling, bruk, spesielle problemer osv. Hvis for eksempel den ene hoven har såkalt "sheared heels" og den andre foten er lik vil man for eksempel ikke verke høvene likt.

Jeg vil ikke bruke barfottrimmer fordi de er så fanatiske og skjønner ikke når de må sette på sko.

Dette kan nok stemme for noen få hovtrimmere, men de som har gått en full utdannelse forstår absolutt når en bør sette på sko. Det er ingen grunn til å være fantatisk når det gjelder noe som helst.

I dag er det mer og mer vanlig å bruke barfottrim som en måte å rehabilitere hester på. Det er fler og fler som får opp øynene for at det å være barfot i en periode kan være veldig gunstig for hestens og høvenes helse.

Noen barfotverkere sier at alle hester kan gå barfot. Jeg er ikke helt enig i det. Det fins hester som trives mye bedre med sko på.- Men det er nok mange hester som får sko på som egentlig kunne gått barfot hvis de ble trimmet riktig og hadde de riktige underlagene.

 

Må alle barfothester gå på utegang/løsdrift?

Her fins det mange meninger. Det er positivt for hestens høver at den får mest mulig blodsirkulasjon og det får den når den er i bevegelse. Men det er også fordeler med å ha hesten på stall/boks. Det er veldig ofte litt fuktig i inngjerdninger. Enten det er gjørme, gress eller snø. Da har høvene enormt utbytte av å få tørket seg opp inne i en stall.

Når hestene har et tørt skur ute så får den et fint sted å legge seg, men de fleste hester er ikke inne i skuret lenge nok til at høvene har rukket å tørke.

Jeg mener det ideelle er å ha hesten ute så mye som mulig, men la den komme inn og tørke seg av og til. Hvis man ikke ønsker å ha hesten inne hele natten kan man jo ha den inne noen timer på dagen?

I mange land er tørke et problem for hestens hovhelse. I Norge sliter vi nesten alltid med for fuktig underlag, mye regn og snø. Derfor er det godt for hesten å kunne ha en stall eller evt bli stengt inne i leskuret for å tørke opp av og til.

 

 

blog comments powered by Disqus

blog comments powered by Disqus