Anbefaling

Elin Evensen

Anbefales! Hadde besøk av Monica i dag for ekvipasjerådgivning med min 3 årige unge fjordhest, der vi ble møtt der vi var, på det nivået vi var og fikk mye som var nyttig for oss å øve på. Hun var flink til å sette spikeren på hodet der vi hadde problemer og forklarte på en god måte hvordan jeg skulle løse problemene. Maken til oppfinnsom hesteperson har jeg ikke vært borti, og unghesten som kjedet seg på boks i det siste har fått mye nytt i boksen sin å styre med. Min gamle hest satte også stor pris på massasjen, noe han viste tydelig under og etter :) Tusen takk! :)

 

Å ri uten hodelag

Å ri uten hodelag er en morsom fornøyelse. Men det er ikke bare for morroskyld. Når man trener en hest til å lytte til de fineste signalene utvikler vi veldig følsomme hester. I tillegg ser vi veldig lett våre egne feil. Dersom vekten er litt galt plassert, vi har en skjevhet i kroppen vår eller generelt dårlig balanse vil dette komme frem svært fort.

Det å ri uten hodelag gir oss derfor en fin mulighet til å se vår egen ridning. Hesten speiler oss enten vi vil eller ikke. Vi må finjustere våre egne signaler og hesten må lytte til oss med hele seg. Vi blir i ett med hesten.

Når vi så tar på igjen hodelaget vil hesten lytte mye bedre til våre signaler. Det kreves mye mindre trykk for at hesten skal høre på oss. Det sier seg selv at det ikke går ann å tvinge en hest til å bli ridd uten hodelag. Dersom hesten ønsker å gå sin vei kan den bare gjøre det. Dersom den vil et annet sted er det bare å snu seg dit. Derfor må vi få hesten med på laget vårt. Hesten må ønske å gjøre det vi vil at den skal gjøre. Den må være motivert og det må rytteren være også.

Det er en morsom lek å ri uten hodelag, men det er samtidig en farlig lek. En person som ikke har hundre prosent kontroll på hesten sin er livsfarlig for både seg selv, hesten og omgivelsene. Jeg anbefaler derfor sterkt at man begynner slik trening i et svært lite område som er inngjerdet. En ridebane er alt for stor. Hesten kan lett begynne å løpe og da er ridebanen stor nok til at farten kan bli temmelig raskt.

Det beste er å begynne i en rundpaddock (roundpen). Da har man en fin liten vei som hesten må følge. Det er ikke mulig for hesten å få svært stor fart i en rundpaddock.

Først når man klarer å ri hesten i et 8-tall og kan utføre både fordels- og bakdelsvendinger samt gjøre holdt og rygge synes jeg det er trygt å forlate rundpaddocken.

Jeg synes ikke det er forsvarlig å ri på tur uten hodelag da hesten kan bli skremt. De er tross alt levende vesner og sikkerhet er det viktigste. Det største området jeg rir uten hodelag på er på et inngjerdet jorde. (Veien dere ser på det ene bildet er på min egen gård som er inngjerdet)