Anbefaling

Elin Evensen

Anbefales! Hadde besøk av Monica i dag for ekvipasjerådgivning med min 3 årige unge fjordhest, der vi ble møtt der vi var, på det nivået vi var og fikk mye som var nyttig for oss å øve på. Hun var flink til å sette spikeren på hodet der vi hadde problemer og forklarte på en god måte hvordan jeg skulle løse problemene. Maken til oppfinnsom hesteperson har jeg ikke vært borti, og unghesten som kjedet seg på boks i det siste har fått mye nytt i boksen sin å styre med. Min gamle hest satte også stor pris på massasjen, noe han viste tydelig under og etter :) Tusen takk! :)

 

Hvordan holde barfothest på best mulig måte?

Det er stadig fler og fler som får opp øynene for å ha hesten sin uten sko. Vi ser et stadig økende behov for barfottrimmere og det forteller oss at folk rundtomkring blir mer fortrolige med denne formen for hestehold. Mange har nok forsøkt å ha hesten barfot for å spare penger, og flere av dem har nok oppdaget at det slett ikke handler om å spare penger. Det kan såklart være besparende om man er heldig, men i mange tilfeller kan man måtte gjøre enkelte investeringer både av økonomisk og av tidsmessig årsak.

Her er noen tips til å få et godt hestehold for en barfothest.

1. Uteområdet

2. Stallen og boksen

3. Hovtrimmer

4. Boots

5. Fôring

6. Bruk av barfothest

7. Desinfeksjon og pleie

 

Uteområdet:

Det er mange som sier at barfothester må gå på løsdrift eller utegang. Dette er jeg ikke enig i. Det er selvsagt en fordel for hesten å kunne bevege seg mest mulig og forskning viser at hester på boks får dårligere blodomløp i beina. Jeg vil si det er en fordel å ha hesten på utegang, men ikke en nødvendighet.

Da jeg gikk ut av Dan Guerreras School of Barehoof Strategy gjorde klassen vår et studium på alle hestene vi hadde verket i løpet av et skoleår. Vi spurte alle hesteierene om flere forhold ved deres hestehold som fôring, dekkenbruk, underlag, størrelse på luftegård, utegang, stall osv. Konklusjonen i oppgaven var at hester som hadde uteområder som ble måket regelmessig ofte hadde de beste høvene. Ikke nødvendigvis de som hadde størst uteområdet.

Underlaget har mye å si på høvene. Gjørme og fuktighet er hestehovens største fiender. Dette gir bakterie- og soppinfeksjoner som White Line Disease og sur stråle (thrush). Selv et underlag som bare er litt fuktig vil gi problemer over tid.

I andre land får man beskjed om å væte flisen inne i stallen, ha på produkter som holder hoven fuktig osv. I Norge er det nesten alltid størst problem å tørke høvene.

Selv om hestene går på utegang og har tilgang til skur/utegangsstall med tørt underlag er de sjeldent inne lenge nok til å tørke høvene. Jeg ser det derfor som nyttig å ha en stall å stenge hestene inne i. Men man trenger kanskje ikke ha dem inne hele natten? Selv tar jeg mine hester inn noen timer om dagen hvis det er fuktig ute. Dette hjelper veldig på høvene. Når høvene får tørket opp får jeg mindre problemer med bakterier og sopp og hovens fasong holder seg gjerne bedre. Det skal mer til før sålen krøller seg opp mot tåen, veggene flyter ut og gir seperasjoner og kråken/strålen blir fillete og dårlig.

Det går også ann å legge inn underlag i luftegården som er tilpasset det bruk man ønsker. Å legge litt grus under der hesten drikker, spiser eller går over kan være utrolig effektivt.

Hvis man får hesten til å gå noen meter på grus hver dag vil dette være gunstig. Man kan også legge inn andre typer underlag som asfalt, betong, steiner, etc.

Om en legger opp inngjerdningen slik at hesten beveger seg mest mulig vil man kunne redusere behovet for hovtrim. Man kan foreksempel legge mat i et hjørne, vann i et annet og en saltstein i et tredje hjørne. Eventuelt kan man sette opp gjerder slik at hesten må bevege seg i lange ganger rundtomkring på beitet.

 

Stallen og boksen:

Av de samme grunnene som ovenfor bør stallen inneholde tørt underlag. Jeg synes mange staller har litt for fuktig underlag særlig med tanke på at fuktigheten i den litt brune flisen er amoniakk fra hestens urin. Amoniakk er veldig ille for høvene!

Jeg synes flisen i stallen bør være nesten helt hvit (slik den er når vi legger den inn). Man kan så klart bruke andre underlag som f.eks torv eller halm også.

Det er en fordel for blodomløpet til hesten at den ikke står inne lenge. Kanskje bare noen timer for å tørke høvene. Dårlig blodsirkulasjon gir dårligere vekst, dårligere healing (prosessen der kroppen reparerer seg selv) og fjerner tregere avfallsstoffer.

 

Hovtrimmer:

Det burde være nokså selvklart at en hest trenger å få verket høvene sine ofte og med jevne intervaller. Likevel ser jeg ofte hester som er alt for lange på høvene og som har høver i ganske stygge utflytninger eller vinkler. Dette skjer også ofte hos personer med mye kunnskap om hest og det får meg til å undre på om folk faktisk forstår viktigheten av hovtrimmer.

Hesten går faktisk på føttene sine.  Hvis du selv kan tenke deg at du går i et par joggesko (høver som er fint tilpasset rett etter en trim). Så går du kanskje ørlite skakt (ingen hest går hundre prosent rett) og belaster foten din. Men så begynner sålen på skoen din å vokse. Siden du går litt skakt får den vokst mer på den ene siden. Etterhvert har sålen på den ene foten din vokst 5cm og er høyere på innsiden enn på utsiden mens den andre foten din sin såle har vokst 3cm og er høyere på utsiden enn på innsiden.

Kunne du tenke deg å gå i slike sko?

Det tror jeg ikke. Det tror jeg heller ikke at hesten har lyst til. I tillegg får ofte hesten bakterie- og soppinfeksjoner både i strålen, i den indre hovveggen og av og til i groper i sålen. Dette svekker hoven veldig.

Det er veldig viktig for hesten å ha balanserte høver i riktig høyde!

Intervallet på trimmene er forskjellig fra hest til hest. De vanlige anbefalningene er hver 4.-5. uke, men noen hester trenger oftere og noen hester klarer seg med sjeldnere. Dette har med hvordan hesten sliter høvene å gjøre, hvor mye den blir brukt, hva slags underlag den går på, hvilken årstid vi har osv. Hester sliter generelt mer på grusveier enn på snø.

 

Boots.

Det kan være kjekt å ha boots av flere grunner:

1. Hindre sårbeinthet om hesten ikke er vant til et underlag.

2. Brodder når det er glatt

3. Ved medisinering, desinfeksjon eller liknende kan det være kjekt å putte foten i en pose som man putter i en boots.

4. Ved skader som trenger beskyttelse (som en "hard" bandasje, med evt en bandasje inni).

5. Ved forfangenhet. Da kan man legge et mykt innlegg inni og hesten får avlastning og mindre vondt.


Fôring.

En hest som fôres godt og riktig har det uansett bedre enn en hest som får for mye eller for lite, feil type eller mangler vitaminer. Hovkvaliteten speiler hestens helse og det har utrolig mye å si for høvene hva hesten får i seg.

Hesten trenger også tilgang på vann uansett om den har sko eller ikke :)

 

Bruk av barfothest.

Det er en fordel å bruke en barfothest jevnt. Da vil høvene herdes og venne seg til det underlaget den går på. En kan ikke forvente at en hest skal stå på gjørme eller på gress hele tiden og så plutselig gå ut på grusvei og fungere bra.

Hvis man ønsker en hest som går bra på grusvei så bør en trene på dette så ofte som mulig. Man begynner i det små og går mer og mer på underlaget.

Det går også ann å legge inn underlag i luftegården som er tilpasset det bruk man ønsker. Å legge litt grus under der hesten drikker, spiser eller går over kan være utrolig effektivt.

Hvis man får hesten til å gå noen meter på grus hver dag vil dette være gunstig. Man kan også legge inn andre typer underlag som asfalt, betong, steiner, etc.

Om en legger opp inngjerdningen slik at hesten beveger seg mest mulig vil man kunne redusere behovet for hovtrim. Man kan foreksempel legge mat i et hjørne, vann i et annet og en saltstein i et tredje hjørne. Eventuelt kan man sette opp gjerder slik at hesten må bevege seg i lange ganger rundtomkring på beitet.

 

Desinfeksjon og pleie.

Det kan være en fordel å rense ut høvene daglig. Da fjerner man steiner som har satt seg fast, møkk og rester av avføring. Amoniakk er noe av det som ødelegger høvene mest.

Hvis man i tillegg kan få til å desinfisere høvene vil dette kunne hindre bakterier og sopp i å få grobunn.

Man kan desinfisere høvene med klorin og vann eller med diverse hovprodukter som fins. Selv bruker jeg et stoff som heter Good Hoof som dreper det meste :). Jeg forsøker å alltid ha med meg Good Hoof når jeg er ute på oppdrag.

Når en skal skrape høver kan det være lurt å tenke på at det ofte blir en slags pute av jord under høvene. Du har sikkert sett at hesten mister disse "putene" av og til. Hvis man skal ut på ridetur kan disse putene være til beskyttelse og det er derfor ikke nødvendig å skrape høvene før ridning (men se gjerne på høvene for å sjekke etter steiern eller liknende). Etter rideturen kan man med fordel skrape høvene, eller eventuelt på kvelden når man skal ta hesten inn hvis man gjør det.

Bakteriene og soppen som trives under hesteføtter tåler ikke oksygen og når vi renser høvene åpner vi opp slik at luft kommer til. Dessuten blir vi også kvitt mye av fuktigheten når vi renser høvene.

 

Dette var selvsagt bare noen få tips og det kommer sikkert flere etterhvert:)!