Anbefaling

Elin Evensen

Anbefales! Hadde besøk av Monica i dag for ekvipasjerådgivning med min 3 årige unge fjordhest, der vi ble møtt der vi var, på det nivået vi var og fikk mye som var nyttig for oss å øve på. Hun var flink til å sette spikeren på hodet der vi hadde problemer og forklarte på en god måte hvordan jeg skulle løse problemene. Maken til oppfinnsom hesteperson har jeg ikke vært borti, og unghesten som kjedet seg på boks i det siste har fått mye nytt i boksen sin å styre med. Min gamle hest satte også stor pris på massasjen, noe han viste tydelig under og etter :) Tusen takk! :)

 

Hester som kjeder seg

Du tenker kanskje ikke så mye på hvor kjedelig det kan være å være hest? En villhest spiser gress ca 16-20 timer i døgnet. En oppstallet hest spiser kanskje høy så lite som  3 timer i døgnet. Hva skal den gjøre med alle de andre timene? Er det noe vi trenger å bry oss om?

 

Problemer med at hester kjeder seg

Vi får en rekke problemstillinger når hester kjeder seg. De kan begynne med uvaner som:

 • luftsluking
 • bite på vegger
 • sparke i veggen
 • veive
 • boksvandring
 • dra tennene mot metallstengene
 • sloss med nabohesten

I tillegg kan hesten få dårligere oppførsel, bli stresset, urolig, nervøs eller apatisk og lat.

 

Mulige løsninger

Hva kan vi egentlig gjøre med dette? Mange kjøper seg en "lick it"- leke til hesten sin eller en ball og tenker at problemet er løst. Det er nok vel og bra i seg selv, men hvor lenge er det morsmt? Hesten har kanskje fått noe å gjøre en ekstra halvtime, men det er fremdeles mange timer igjen i døgnet.

Tenk deg at du satte et barn i en lekegrind, i et håp om at det skulle holde seg i ro så en liten stund. Dersom barnet fikk EN lekebil, så ville det kanskje holde i et par sekunder. Et minutt, om man er heldig. De fleste som har erfaring med barn vet at barnet må ha tilgang til mange forskjellige leker, og gjerne forskjellige fra dag til dag. Likevel tar det ikke veldig lang tid før barnet går lei av lekegrinden og trenger aktivisering. 

 

 • Mye utegang

Jo mer hesten er ute jo bedre for hesten. Løsdrift er en mulighet som ikke alle kan få til, men selv om du ikke har mulighet til det eller hesten ikke passer til løsdrift er det mange ting du kan gjøre. Husk at det kan være kjedelig i en inngjerdning også. Forsøk å gjøre den stimulerende.

 • Inngjerdning/paddocken

Det mest inspirerende for en hest er ikke nødvendigvis antall mål, men hvordan man har lagt opp inngjerdningen. Det er lurt å legge opp slik at hesten må bevege seg mest mulig, for eksempel ved å ha mat og vann i hver sin ende. En inngjerdning som er firkantet er svært lite stimulerende. Det beste er et område med lange inngjerdninger som går opp og ned i terrenget, i skogen og med forskjellig underlag. Dette er det så klart mange som ikke har mulighet til, men man kan likevel gjøre mye i en vanlig paddock. 

Dersom man har mulighet til det, vil jeg anbefale at man legger opp gjerdene slik at paddockene IKKE blir en firkant hver. Det er adskillig mer stimulerende med ganger som går litt i sikk- sakk, og rundt hverandre. Kanskje kan man ta med en liten skråning, et par trær som står på kanten, eller liknende. Vi har tendensene til å velge firkantete paddocker fordi vi selv synes det er pent og ryddig. Hestene synes det er svært kjedelig, og står som regel bare i et hjørne. 

Dersom man bare er oppstallet hos noen, og kun har tilgang til en firkantet, liten paddock, kan man likevel gjøre mye. Granbar, kvister, avfall fra vedhuggst, er veldig interessant for hester. Vedkubber er noe jeg bruker mye, da det både gir lukt, og kan tygges på. Et par vedkubber fra bjørk, og et par fra gran vil være kjempemorro for en hest. 

Hindermateriell kan også være kjempegøy, men pass på at det ikke er ting hesten lett kan skade seg på. 

Man kan også legge ut kjegler, plastbøtter, baller osv. Det finnes hesteleker som slipper ut kraftfôr etterhvert som hesten triller på dem. 

Inngjerdningene kan på denne måten fylles opp med alskens ting som kan holde hesten i mental balanse. Dersom du ikke har fast paddock, kan det være du må rydde opp etter hver gang. Bruk gjerne forskjellige leker som byttes ut ofte. 

 

 • Varierende grovfôr

Forsøk viser at hester på beite bruker mye tid på å finne forskjellige typer fôr. De står nødig på samme flekken og spiser akkurat de samme gresstråene. Det er logisk å tenke at dette har vært en fordel for villehesten i forholdt å få i seg så mange vitaminer og mineraler som mulig for å være sikker på å dekke behovene. 

Forsøkene som ble gjort på hest viste at hester også i tam tilstand leter etter andre fôrkilder enn det samme høyet. Selv om høyet består av flere typer gress. En måte å hjelpe hesten med dette på er å gi den forskjellig høy.

I forsøket hang de opp tre høynett inne i boksen til hesten. Det kan for eksempel inneholde høy, ensilert høy og halm. Eller høy fra bonden Hansen i det ene og høy fra bonden Olsen i den andre. Dette merker hestene at er forskjellig høy. I tillegg kan man gi hesten luserne og betefiber i hver sin bøtte. I forsøket fant de ut at 6 forskjellige grovfôrtyper var godt nok til at hesten sluttet å lete etter annen mat.

Dette gjelder også når hester står ute i inngjerdningen og på fri tilgang til grovfôr.

 • Slow feeding

Dersom hesten ikke kan ha fri tilgang på grovfôr, kan du gi høynett med små masker, slik at hesten må bruke lang tid på å nappe ut høystråene. Dersom hesten er barfot, kan du legge det på bakken, og hesten kan på den måten unngå å få problemer med nakken, noe de kan få om de spiser mye fra hengende høynett. 

Dersom hesten er veldig tykk, eller likevel klarer å spise for raskt, kan du kle høynettet med enda et finmasket høynett, slik at det blir enda mindre hull. 

 • Saltstein

Hesten trenger salt og saltet smaker godt. På markedet har vi mange varianter fra luksuriøse himalayasaltstein med mineraler og sporstoffer til Felleskjøpets svært rimelige saltsteiner til hest. Eller hvorfor ikke ha begge deler så hesten kan slikke litt på den ene og litt på den andre?

Hjemme har jeg en rød, en hvit, og en himalayasaltstein. 

 • Leker

Resten av tiden hesten står i boksen er også kjedelig. Den tiden den ikke sover vil den gjerne gjøre noe. Det finnes bøtter og spann av aktivitetsleker til hest. Her er noen eksempler:

 1. Baller (store, små, med håndtak eller uten)
 2. Lick it (slikkeleker i utallige varianter)
 3. Smokk (En slags leke som hesten kan trille på med tungen. Monteres på veggen)
 4. Hjemmelagde leker (Bruk fantasien men pass på at de er trygge og sikre)

Gi hesten også leker ute i inngjerdningen, for eksempel hindermateriell, bøtter, granbar etc. Men pass på at det er trygt for hesten.

 • Kamerater

Hester er flokkdyr. Det er utrolig viktig å ha selskap. Andre hester er det beste, men også andre dyr kan brukes i nødsfall. Hester blir roligere og mer avlsappet og tilfreds når de har kamerater. Helst i samme inngjerdning, men dersom det ikke er mulig er det bedre å ha en venn på andre siden av gjerdet enn å ikke ha noen venn.

 • Oversikt

Hester tror fremdeles at det lurer løver bak enhver sving. En hest ønsker å kunne se 360 grader rundt seg. Ute er dette stort sett greit, men inne i boksen kan det være et problem. Flere vinduer og muligheter til å åpne opp er en fordel. Det er bedre med gitter mellom hestene eller åpne vegger den øverste delen dersom dette er mulig og hestene kjenner hverandre. Selv har jeg en gammel låvebrodør på veggen. Denne har jeg stående oppe når hestene er inne. De kan se ut og følge med på gårdsplassen. I tillegg har de vindu den motsatte retningen og åpent inn mot høyrommet slik at de har utsikt flere veier.

 • Mosjon og aktivitet

Villhesten beveger seg bortimot 3 mil om dagen. Tamhestene våre står ofte i frimerkestore paddocker og blir kanskje ridd en time om dagen tre ganger i uken. Mer mosjon og aktivitet er flott. Bare det å gå inn og børste eller massere hesten sin gir den et avbrekk i hverdagen. Man kan f.eks lære den enkle triks som en mentaltrening. Bare fantasien setter grenser! Husk at en hest på bokshvile kjeder seg ekstra mye og det å være sammen med den og rett og slett dille med den kan være avgjørende for hestens rekonvalenstid. Og selv om den ikke kan gå ute så kan det hende at den klarer å bli leid ut i stallgangen og få lunsjen sin der. Da vil den få et lite avbrekk. Kanskje tåler den å bli med deg til møkkahaugen når du tømmer trillebåren?

 

 • Riktig fôring

Riktig mat er også avgjørende for at hesten ikke skal kjede seg for mye. Ikke bare grovfôret, men også kraftfôret har sin betydning. Å gi hesten for mye stivelsesrik mat som havre og kraftfôr kan føre til at den har overskuddsenergi den ikke blir kvitt. Fôr hesten etter størrelse, aktivitet og hold.